MN Kardiyoloji

MN Kardiyoloji Cilt: 31 Sayı: 3 2024 MN Cardiology Volume: 31 No: 3 2024

Akut Koroner Sendrom Hastalarında Perkütan Koroner Girişim Sonrası Kontrast Nefropatisi için Risk Sınıflandırmasında FIB-4 İndeksi

FIB-4 Index in Risk Stratification for Contrast-Induced Nephropathy Following Percutaneous Coronary Intervention in Acute Coronary

Hüseyin DURAK, Mustafa ÇETİN, Ali Gökhan ÖZYILDIZ, Nadir EMLEK, Elif ERGÜL, Hakan DUMAN


Öz

Amaç: Akut koroner sendromlu (AKS) hastalarında koroner görüntüleme ve kontrast madde kullanılarak yapılan işlemler gereklidir ancak bazı hastalarda kontrast kullanımı sonrasında kontrast nefropatisi (KN) gelişebilir ve bu hastalarda hastanede kalış süresi uzayabilir ve sonuçlar kötüleşebilir. Bir karaciğer fibroz belirteci (FIB‐4 indeksi), AKS’de yeni başlayan kronik böbrek hastalığı, iskemik kalp hastalığı, kalp yetmezliği, subklinik ateroskleroz ve böbrek fonksiyonunda azalma ile ilişkilidir. Bu çalışmada perkütan koroner girişim (PKG) uygulanan AKS hastalarında FIB‐4 indeksi ile KN arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Girişim yapılan 288 AKS hastasının FIB‐4 indeksi hesaplandı ve PKG sonrası 72 saat boyunca günlük serum kreatinin düzeyleri ölçüldü. KN gelişimi kaydedildi, KN+ ve KN‐ olmak üzere gruplara ayrıldı.

Bulgular: 288 hastanın 50'sinde KN gelişti ve KN (+) grupta yaş ortalaması, FIB‐4 indeksi, Mehran Skoru, serum kreatinin, C‐reaktif protein düzeyi ve hipertansiyon oranı daha yüksekti. KN (+) grubu daha düşük tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), sol ventriküler ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) ve hemoglobin seviyelerinin yanı sıra KN (‐) grubuyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha düşük bir sigara içme oranı görüldü. FIB‐4 indeksi ≥1,5, KN için %76 duyarlılığa ve %41 özgüllüğe sahipti. FIB‐4 indeksi ve Mehran Skoru, sırasıyla 0,643 ve 0,638’lik eğri altındaki alan (EAA) ile KN gelişimini öngörmede benzer doğruluğa sahipti. FIB‐4 indeksi (Risk oranı (RO): 1,242, %95 güven aralığı (GA): 1,075‐1,435, p=0,003) ve Mehran Skoru (RO 1,043, %95 GA 1,012‐1,074, p=0,006) bağımsız olarak KN (+) grubuyla ilişkilendirildi.

Sonuç: FIB‐4 indeksi PKG uygulanan AKS hastalarında KN gelişimini öngördü. FIB‐4 indeksi, görüntüleme ve girişimsel prosedürlerden önce KN’yi tahmin etmek ve önlemek için kullanılabilecek ek maliyeti olmayan bir araçtır.

Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, FIB‐4 indeksi, Kontrast nefropatisi, Perkütan koroner girişim

Abstract

Objective: Coronary imaging and procedures using contrast media are necessary for patients with acute coronary syndromes (ACS), but some patients may develop contrast induced nephropathy (CIN) after the use of contrast, which may prolong hospitalisation and worsen outcomes. A liver fibrosis marker (FIB‐4 index) is associated with new‐onset chronic kidney disease in ACS, ischemic heart disease, heart failure, subclinical atherosclerosis, and renal function decline. This study aimed to investigate the relationship between the FIB‐4 index and CIN in patients with ACS who underwent coronary intervention (PCI).

Material and Method: 288 ACS patients had FIB‐4 index calculated, PCI performed, and serum creatinine levels measured daily, during 72 hours after PCI. CIN development recorded, divided into CIN+, CIN‐ groups.

Results: 50 out of 288 patients developed CIN, with a higher mean age, FIB‐4 index, Mehran Score, serum creatinine, C‐reactive protein level, and hypertension rate in the CIN (+) group. The CIN (+) group exhibited lower estimated glomerular filtration rate (eGFR), left ventricular ejection fraction (LVEF), and hemoglobin levels, along with a significantly lower smoking rate compared to the CIN (‐) group. FIB‐4 score ≥1.5 had 76% sensitivity and 41% specificity for CIN. The FIB‐4 index and Mehran Score had similar accuracy in predicting CIN development, with an AUC of 0.643 and 0.638, respectively. The FIB‐4 index (hazard ratio (HR):1.242, 95% confidence interval (CI): 1.075‐1.435, p=0.003) and Mehran Score (OR: 1.043, 95% CI 1.012‐1.074, p=0.006) were independently associated with the CIN (+) group.

Conclusion: The FIB‐4 index predicted CIN development in ACS patients undergoing PCI. It's a cost‐free tool to estimate and prevent CIN before imaging and interventional procedures.

Keywords: Acute coronary syndrome, FIB‐4 index, Contrast‐induced nephropathy, Percutaneous coronary intervention

Bu çalışmanın kaynak olarak gösterimi: Durak H. Çetin M. Özyıldız AG. Emlek N. Ergül E. Duman H. Akut Koroner Sendrom Hastalarında Perkütan Koroner Girişim Sonrası Kontrast Nefropatisi İçin Risk Sınıflandırmasında FIB-4 İndeksi. MN Kardiyoloji. 2024;31(3):85-93


Gizlilik Beyanı

Yazarlar, MN Kardiyoloji dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. MN Kardiyoloji, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.

Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında MN Kardiyoloji dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.