MN Kardiyoloji

MN Kardiyoloji Cilt: 24 Sayı: 3 2017 (MN Cardiology Volume: 24 No: 3 2017)

Yeni Tanı Hipertansiyon Hastalarında Serum Albümin Seviyesi: Non-Dipper Paterni Öngördürür mü?

Serum Albumin Level in Newly Hypertension Patients: Can Predict Non-Dipper Patternity?

Mustafa ÇETİN, Harun KUNDİ, Emrullah KIZILTUNÇ, İhsan ATEŞ, Zehra GÜVEN ÇETİN

Öz

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı serum albümin seviyeleri ile dipper/non-dipper patern arasındaki ilişkiyi göstermektir.

Gereç ve Yöntem: Aralık 2015 ve Ağustos 2016 tarihleri arasında toplam 245 adet yeni hipertansiyon hastası çalışmaya alınmıştır. Tüm hastalara 24-saat ambulatuvar kan basıncı takibi yapılmıştır. Veri analizleri SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak yapılmıştır.

Bulgular: Hastalar dipper ve non-dipper kan basıncı paternine göre iki gruba ayrıldı. 91 hastada non-dipper, 154 hastada ise dipper patern izlendi. Çok değişkenli regresyon analizi serum albümin, C-reaktif protein ve diyastolik disfonksiyon ile non-dipper patern arasında anlamlı ilişkili olduğunu gösterdi. Son olarak, non-dipper paterni olan hastalarda serum albümin limitini tespit etmek için ROC eğri analizi kullanıldı. Non-dipper paterni tespit etmek için limit albümin seviyesi %83,7 duyarlılık ve %73,4 özgüllük ile 4,3 olarak tespit edildi.

Sonuç: Bu çalışma non-dipper patern ile serum albümin seviyeleri arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: Albümin, Enflamasyon, Non-dipper patern, Hipertansiyon

Abstract 

Objective: The aim of this study was to investigate the association between serum albumin levels in patients with a dipper versus a nondipper pattern.

Material and Method: Totally, newly diagnosed 245 hypertension patients were enrolled in the study between December 2015 and August 2016. The 24-h ambulatory blood pressure monitoring was performed in all patients. SPSS 22.0 statistical package program (SPSS Inc. Chicago, IL) was used to perform all data analyses.

Results: The patients were divided into two groups according to the status of the dipper or non-dipper pattern. While 91 patients had a non-dipper pattern, 154 patients had the dipper pattern. Multivariate regression model analyses showed that albumin, C-reactive protein and diastolic dysfunction were significantly associated with the non-dipper pattern. Finally, ROC curve analysis was performed to detect the cut off value of serum albumin levels in patients with the non-dipper pattern. The cut-off value of serum albumin to predict non-dipper pattern was 4.3, with a sensitivity of 83.7% and a specificity of 73.4%.

Conclusion: This study showed that there was a relationship between serum albumin levels and the non-dipper pattern. 

Keywords: Albumin, Inflammation, Non-dipper pattern, Hypertension


Gizlilik Beyanı

Yazarlar, MN Kardiyoloji dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. MN Kardiyoloji, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.

Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında MN Kardiyoloji dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.