MN Kardiyoloji

MN Kardiyoloji Cilt: 27 Sayı: 3 2020 MN Cardiology Volume: 27 No: 3 2020

Koroner Yavaş Akım Prevelansının Elektrokardiyografi Bulguları ve Risk Faktörleriyle İlişkisi

The Relationship Coronary Slow Flow Prevalence with Electrocardiography Findings and Risk Factors

İpek BÜBER, H. Asuman KAFTAN


Öz

Amaç: Koroner yavaş akım, koroner arterlerde darlık olmaksızın akım hızının yavaşlaması ile tanımlanan bir patolojidir ve etyolojisi tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada koroner yavaş akım prevelansı, elektrokardiyografi bulguları ve risk faktörleriyle ilişkisini araştırmak amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Ocak 2012- Nisan 2016 tarihleri arasında koroner anjiyografi yapılan 2.727 hastadan koroner yavaş akım saptanan 94 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Koroner kan akımının değerlendirilmesinde miyokar enfarktüsünde tromboliz (TIMI) kare sayısı (TFC) yöntemi kullanıldı. Hastaların demografik özellikleri, elektrokardiyografi bulguları, kardiyovasküler risk faktörleri, ekokardiyografik verileri ve takip formları tarandı. Değişkenler Mann Whitney U analizi ile test edildi.

Bulgular: Koroner yavaş akım saptanan 94 hastanın ortalama yaş 55,8±1,2’dir (minimum yaş 31, maksimum yaş 82). Sigara içen erkeklerde daha fazla saptanmıştır. En sık görülen risk faktörü hiperlipidemidir. En sık başvuru kliniği kararlı anjina (%34), ikincisi USAP’tır (%33). En sık görülen elektrokardiyografi değişikliği T negatifliğidir. Koroner yavaş akımının en çok görüldüğü arter sol ön inen arterdir. Sol ön inen artere eşlik eden arter sayısının artması TFC değerinde anlamlı artışla koreledir.

Sonuç: Merkezimizdeki koroner yavaş akım sıklığı %3.5’dur. Daha fazla arterde koroner yavaş akım görülmesi TFC değerini arttırmaktadır. Koroner yavaş akım için özellikli bir başvuru kliniği ve özellikli elektrokardiyografi bulgusu yoktur.

Anahtar Kelimeler: Koroner yavaş akım, TIMI kare sayısı, Sendrom Y

Abstract

İntroduction: Coronary slow flow is a phenomenon characterized by delayed of flow in epicardial coronary arteries in absence of stenosis and its etiology is unclear. The aim of the this study investigate coronary slow flow prevelance, relationship between electrocardiography findings and risk factors.

Material and method: In this study, 94 (ninety-four) patients with coronary slow flow were evaluated retrospectively from 2727 patients who underwent coronary angiography between January 2012 and April 2016. Trombolysis in myocardial infarction (TIMI) frame count (TFC) was used to evaluate coronary blood flow. Patients demographic characteristics, electrocardiography findings, cardiovascular risk factors, echocardiographic data and follow-up forms were screened. Variables were tested by Mann Whitney U analysis. 

Results: The mean age of 94 patients with SCF was 55.8 ± 1.2 (minimum age 31, maximum age 82). Coronary slow flow was found higher the mens who smoke. Hyperlipidemia is the most common risk factor. The most common cases were stable angina (34%) and USAP (33%). SCF was mostly seen left anterior descending arter. TFC value was significantly increased with increasing number of arteries accompanying left anterior descending arter.

Conclusion: The prevelance of coronary slow flow in our center is 3.5%. The presence of coronary slow flow in more arteries increases the TFC value. There is no specific appeal clinic and specific electrocardiography findings for coronary slow flow. 

Keywords: Coronary slow flow, TIMI frame count, Syndrom Y


Gizlilik Beyanı

Yazarlar, MN Kardiyoloji dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. MN Kardiyoloji, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.

Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında MN Kardiyoloji dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.