MN Kardiyoloji

MN Kardiyoloji Cilt: 27 Sayı: 3 2020 MN Cardiology Volume: 27 No: 3 2020

Yüksek Parathormon Seviyelerinin Koroner Yavaş Akım Fenomeni ile İlişkilsi

The Relationship Between High Parathormone Levels and Coronary Slow Flow Phenomenon

Recep KURT, Anıl ŞAHİN


Öz

Amaç: Yüksek parathormon seviyelerinin, kardiyovasküler sistem üzerinde zararlı etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Parathormon düzeyleri ile koroner yavaş akım arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya koroner yavaş akım olan 57 hasta ve normal koroner akımı olan 57 hasta alındı. Parathormon seviyesi, enzim bağlı immünosorbent testi kullanılarak kan serum örneklerinden ölçüldü.

Bulgular: Serum parathormon düzeyleri, koroner yavaş akım grubunda normal koroner akım grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,001). Yüksek parathormon seviyelerinin, koroner yavaş akım ile anlamlı ve bağımsız bir şekilde ilişkili olduğu bulundu (risk oranı: 1,037, %95 güven aralığı: 1,018-1,056, p<0,001).

Sonuçlar: Bu çalışmanın sonuçları, serum parathormon seviyesinin koroner yavaş akım grubunda, normal koroner akım grubundan daha yüksek olduğunu gösterdi. Parathormon, koroner yavaş akım fenomeninin patogenezinde enflamasyon ve endotel disfonksiyonu gibi mekanizmalarla rol oynayabilir. Koroner yavaş akım ve parathormon arasındaki ilişkiyi belirlemek için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Koroner yavaş akım, Parathormon

Abstract

Objective: It is known that elevated parathormone levels have deleterious effects on the cardiovascular system. It was aimed to evaluate the relationship between parathormone levels and coronary slow flow.

Material and Method: A total of 57 consecutive patients with the slow coronary flow and 57 consecutive patients with the normal coronary flow were enrolled in the study. The parathormone level was measured from blood serum samples using an enzyme-linked immunosorbent assay test.

Results: Serum parathormone levels were significantly higher in the slow coronary flow group compared to the normal coronary flow group (p<0.001). High levels of parathormone were found to be significantly and independently associated with slow coronary flow (odds ratio 1.037, 95% confidence interval 1,018-1,056, p<0.001).

Conclusions: The results of this study showed that serum parathormone levels were higher in the slow coronary flow group than in the normal coronary flow group. Parathormone could play a role in the pathogenesis of slow coronary flow phenomenon with mechanisms such as inflammation and endothelial dysfunction. Large scale studies are needed to determine the relationship between slow coronary flow and parathormone.

Keywords: Slow coronary flow, Parathormone


Gizlilik Beyanı

Yazarlar, MN Kardiyoloji dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. MN Kardiyoloji, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.

Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında MN Kardiyoloji dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.