MN Kardiyoloji

MN Kardiyoloji Cilt: 27 Sayı: 4 2020 MN Cardiology Volume: 27 No: 4 2020

Metabolik Sendromlu Hastalarda Fibrinojen/Albümin Oranının Koroner Arter Hastalığı Ciddiyetindeki Öngördürücülüğü

Prediction of the Severity of Coronary Artery Disease of Fibrinogen/Albumin Ratio in Patients with Metabolic Syndrome

Gökhan CEYHUN, Mustafa ÖZTÜRK, Oğuzhan BİRDAL, Muhammed Hakan TAŞ, Esma Selva ATEŞ, Fuat GÜNDOĞDU, Azman ATEŞ


Öz

Amaç: Metabolik hastalık tablosu proaterojenik ve enflamatuvar durumları içermesi sebebiyle koroner arter hastalığı başta olmak üzere birçok hastalık için potansiyel bir risk faktörüdür. Fibrinojen/albümin oranı, ateroskleroz ile ilişkili yeni bir enflamatuvar endekstir. Bu nedenle anlamda metabolik sendrom tanılı hastalarda ortaya çıkan koroner arter hastalığının şiddeti ile fibrinojen‐albümin oranı arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ulusal Kolesterol Eğitim Programı Erişkin Tedavi Paneli‐III kriterlerine göre metabolik sendrom tanısı alan 167 hasta ve bunlar içerisinden koroner hastalığı tespit edilen 86 hastanın retrospektif elde edilen verileri dahil edildi. Koroner aterosklerozun şiddetini anjiyografik olarak değerlendirmek için Syntax skoru kullanıldı. Kan parametreleri fibrinojen/albümin değerine bölünerek elde edilen değer ve şiddetine göre 3 gruba ayrılan Syntax skoru ile karşılaştırıldı. Koroner arter hastalığı risk faktörlerini değerlendirmek için çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Fibrinojen/albümin oranı ile koroner arterlerin lezyon şiddeti arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için sıralı lojistik regresyon analizi kullanıldı.

Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 167 metabolik sendrom tanılı hastaldan 86’sında koroner arter hastalığı tespit edildi (yaş 63,32±11,02 yıl, %69 erkek). Fibrinojen/albümin oranı koroner arter hastalığı olan grupta kontrol grubuna göre daha yüksekti (ort 116,21±38,69 karşı ortalama 76,97±53,82, p<0,001). Fibrinojen/albümin oranının koroner arter hastalığı varlığında diğer risk faktörlerinden bağımsız bir risk faktörü olduğu ve koroner lezyon şiddeti ile pozitif kolerasyon gösterdiği tesbit edildi (OR=3,42, %95 GA=1,31‐9,28, r=0,423, p<0,001).

Sonuç: Ucuz ve kolayca ölçülebilir bir laboratuvar değişkeni olan fibrinojen/albümin oranı, metabolik sendromu olan hastalarda gelişen koroner arter hastalığında yüksek Syntax skorlarının noninvazif bir göstergesi olarak düşünülebilir.

Anahtar Kelimeler: Albümin, Fibrinojen, Syntax

Abstract

Objective: Since the table of metabolic diseases includes proatherogenic and inflammatory conditions, it is a potential risk factor for many cardiovascular diseases, such as coronary artery disease. The fibrinogen‐albumin ratio is a new inflammatory index associated with atherosclerosis. In this sense, we aimed to investigate the relationship between the severity of coronary artery disease and fibrinogen/albumin ratio in patients diagnosed with metabolic syndrome.

Material and Method: Retrospective data from 167 patients diagnosed with metabolic syndrome according to National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel‐III criteria and 86 patients with stable coronary disease were included in the study. Syntax score was used to evaluate the severity of coronary atherosclerosis angiographically. The value obtained by dividing the blood parameters by fibrinogen/albumin value was compared with the Syntax score divided into 3 groups. Multivariate logistic regression analysis was used to evaluate the risk factors of coronary artery disease. Ordinal logistic regression analysis was used to evaluate the relationship between fibrinogen/albumin ratio and lesion severity of coronary arteries.

Results: Coronary artery disease was detected in 86 of 167 patients diagnosed with metabolic syndrome (age 63.32±11.02 years, 69% men). The fibrinogen/albumin ratio was higher in the group with coronary artery disease than in the control group (med 116.21± 38.69 to med 76.97±53.82, p<0.001). We determined that the fibrinogen/albumin ratio is a risk factor independent of other risk factors in the presence of coronary artery disease and shows a positive correlation with the severity of coronary lesions (OR=3.42, %95 CI=1.31‐9.28, r=0.423, p<0.001).

Conclusion: The fibrinogen/albumin ratio, an inexpensive and easily measurable laboratory variable, can be considered as a noninvasive indicator of high syntax scores in coronary artery disease developing in patients with metabolic syndrome.

Keywords: Albumin, Fibrinogen, Syntax


Gizlilik Beyanı

Yazarlar, MN Kardiyoloji dergisi tarafından yukarıda istenen bilgileri sisteme yüklemeyi kabul ederler. MN Kardiyoloji, kişisel bilgilerinizin gizliliği ve güvenliğini koruyacaktır. Herhangi bir kişisel bilgi sadece bu dergi ve bilimsel amaçlar için kullanılacaktır. Bu bilgiler başka amaçlarla kullanılmayacak ve üçüncü taraflarla paylaşılmayacaktır. Tek istisna, mahkeme kararları, taleplere karşı savunma hakları, yasadışı faaliyetlerden korunma ve benzeri yasal durumlardır.

Yazarlar; dergideki yenilikler, sağlık dünyasındaki gelişmeler, kongreler, sempozyumlar, toplantılar, seminerler ve farmakolojik gelişmeler hakkında MN Kardiyoloji dergisinden gönderilecek yazılı, sözlü ve görsel bilgilendirme e-postası almayı kabul eder.